Al jarenlang mijn favoriete risotto! Eindelijk online... heerlijke Italiaanse risotto met de paddenstoelen en eekhoorntjesbrood.

Perfect voor tijdens de herfst met een goed glas rode wijn erbij of met Kerst met bijvoorbeeld heerlijke Hertenbiefstuk en wilde rode wijnsaus. Geniet ervan!

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd35 minuten
 1 risottorijst (250 gram)
 1 bouillon blokje (rund of groente)
 1 handje gedroogde porcini paddenstoelen
 2 sjalotjes, gesnipperd
 2 teentjes knoflook, geperst
 30 g roomboter
 75 ml witte wijn
 verse peper
 Paddenstoelenmix
 Peterselie, fijngehakt
 sap van een 1/2 citroen
 2 handjes Parmezaanse kaas
1

Begin met het koken van een liter water in een steelpannetje samen met een bouillonblokje. Zet dit op een laag vuurtje.

2

Doe de gedroogde porcini paddenstoelen in een bakje. Giet hier 1 soeplepel warme bouillon bij om ze zacht te maken. Laat dit een paar minuten staan en haal ze als ze zacht zijn uit de bouillon. Snijd ze fijn.

3

Doe de roomboter in een hapjespan. Fruit de ui samen met de knoflook aan in de pan voor ongeveer 3 minuten.

4

Voeg de risotto toe en bak de rijst ongeveer 1 minuut mee totdat de rijst glazig is.

5

Voeg nu de wijn hieraan toe. Roer ook de fijngehakte porcini, eventuele kruiden (ik heb deze verpakking voor de paddenstoelen gekocht dus ik gebruik een beetje tijm en rozemarijn hiervan) en een snufje zout door de risotto.

6

Schep vervolgens een paar lepels bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Roer dit goed door en laat dit zachtjes koken totdat de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Doe vervolgens een nieuwe lepel bouillon in de pan. Herhaal dit ongeveer 20-30 minuten en blijft de hele tijd goed roeren.

7

Na 25-30 minuten is de risotto klaar, kijk of het romig is en proef of de rijst gaar is, zorg ervoor dat alle bouillon is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je nog wat bouillon overhoudt. Maar als het nodig is kan je er ook extra bouillon doorheen roeren.

8

Haal je de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en een snufje peper er doorheen.

9

Zet in de tussentijd een grillpan op het vuur en laat deze zo heet mogelijk worden. Wij maakten tussendoor hertenbiefstuk van de BBQ, dus wij hebben dit op de BBQ gebakken.
Grill de paddenstoelen-mix totdat ze zacht en gaar zijn.

10

Hak de peterselie fijn en doe dit in een bakje met een snufje zout en citroensap. Als de paddenstoelen klaar zijn meng je de dressing hierdoor heen.

11

Verdeel de risotto over 4 borden. Schep hier de paddenstoelen over en maak de risotto af met een beetje extra parmezaanse kaas en peterselie.

Ingrediƫnten

 1 risottorijst (250 gram)
 1 bouillon blokje (rund of groente)
 1 handje gedroogde porcini paddenstoelen
 2 sjalotjes, gesnipperd
 2 teentjes knoflook, geperst
 30 g roomboter
 75 ml witte wijn
 verse peper
 Paddenstoelenmix
 Peterselie, fijngehakt
 sap van een 1/2 citroen
 2 handjes Parmezaanse kaas

Aanwijzingen

1

Begin met het koken van een liter water in een steelpannetje samen met een bouillonblokje. Zet dit op een laag vuurtje.

2

Doe de gedroogde porcini paddenstoelen in een bakje. Giet hier 1 soeplepel warme bouillon bij om ze zacht te maken. Laat dit een paar minuten staan en haal ze als ze zacht zijn uit de bouillon. Snijd ze fijn.

3

Doe de roomboter in een hapjespan. Fruit de ui samen met de knoflook aan in de pan voor ongeveer 3 minuten.

4

Voeg de risotto toe en bak de rijst ongeveer 1 minuut mee totdat de rijst glazig is.

5

Voeg nu de wijn hieraan toe. Roer ook de fijngehakte porcini, eventuele kruiden (ik heb deze verpakking voor de paddenstoelen gekocht dus ik gebruik een beetje tijm en rozemarijn hiervan) en een snufje zout door de risotto.

6

Schep vervolgens een paar lepels bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Roer dit goed door en laat dit zachtjes koken totdat de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Doe vervolgens een nieuwe lepel bouillon in de pan. Herhaal dit ongeveer 20-30 minuten en blijft de hele tijd goed roeren.

7

Na 25-30 minuten is de risotto klaar, kijk of het romig is en proef of de rijst gaar is, zorg ervoor dat alle bouillon is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je nog wat bouillon overhoudt. Maar als het nodig is kan je er ook extra bouillon doorheen roeren.

8

Haal je de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en een snufje peper er doorheen.

9

Zet in de tussentijd een grillpan op het vuur en laat deze zo heet mogelijk worden. Wij maakten tussendoor hertenbiefstuk van de BBQ, dus wij hebben dit op de BBQ gebakken.
Grill de paddenstoelen-mix totdat ze zacht en gaar zijn.

10

Hak de peterselie fijn en doe dit in een bakje met een snufje zout en citroensap. Als de paddenstoelen klaar zijn meng je de dressing hierdoor heen.

11

Verdeel de risotto over 4 borden. Schep hier de paddenstoelen over en maak de risotto af met een beetje extra parmezaanse kaas en peterselie.

Paddenstoelen risotto
(Visited 1.205 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.