FullSizeRender-9Dat ik erg enthousiast over de Philips Airfryer XL ben heb ik al eens eerder verteld. Nu heb ik eindelijk een goede bakvorm gekocht waardoor ik nu ook taarten erin kan bakken. Ik ben begonnen met deze appeltaart. Super lekker!

Ik heb een hoge springvorm met een diameter van 18 cm gekocht bij de Hema. Deze past net niet in het mandje, maar de Airfryer is ook prima te gebruiken zonder mandje, hij sluit goed af. Alleen kan je niet de springvorm op de bodem zetten maar dit heb ik simpel opgelost door een siliconen muffinvormpje op de bodem te zetten en hierop staat de taartvorm recht in de Airfryer.

Appeltaartje uit de Airfryer

45 minuten – 60 minuten in de Airfryer – 6 grote stukken

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram rietsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 5 gram vanillesuiker
  • snufje zout
  • 3 grote appels, goudrenetten
  • 40 gram rozijntjes
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

  1. Klop het ei los en verdeel in twee delen. De ene helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken.
  2. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom. Voeg de rietsuiker, vanillesuiker, half ei, een snufje zout en de roomboter in kleine blokjes toe. Meng dit tot een stevig deeg en kneed tot een samenhangende deegbal.
  3. Verpak het deeg in plasticfolie, sla het even plat en leg het deeg een half uur in de koelkast.
  4. Schil nu de appels en snijd deze in dunne plakjes.
  5. Vermeng in een kopje de kristalsuiker met kaneel en citroenrasp.
  6. Leg een velletje bakpapier over de bodem van de springvorm (18 cm), sluit de ring en vet bodem en rand in met boter. Bestuif met bloem.
  7. Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Snijd 1/3 deel van het deeg en houd dit apart voor de deegreepjes. Druk de rest van het deeg plat met je handen, bestuif met nog wat bloem en rol uit tot een dikke plak van ca. 1/2 cm.
  8. Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/2 van de rozijnen en 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van de rozijnen en het kaneel-suiker mengsel erover.
  9. Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snijd stroken van ongeveer 1 cm breed.
  10. Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Druk eventueel met de achterkant van een lepeltje een motiefje in de rand. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.
  11. Verwarm de Airfryer op 150 graden.
  12. Zet de springvorm in de Airfryer en bak de appeltaart 60 minuten.
  13. Laat de appeltaart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijderd.
(Visited 349 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. gerrie lutke schipholt 16 oktober 2017 at 16:33

    kan dit ook in het bakvierkant van de airfryer

    Reply
    1. Culime.nl 16 oktober 2017 at 21:49

      Ja uiteraard, kan in alle soorten bakvormen die in de Airfryer kunnen.

      Reply
  2. Johan 23 december 2019 at 20:48

    Hoeveel water moet er bij de meel in.?

    Reply
    1. Culime.nl 23 december 2019 at 20:51

      Ik gebruik bij het deeg nooit water.

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.