Flammkuchen

flammkuchen1

Flammkuchen was de hit van 2014! En dat snap ik als pizzalover wel. Het zijn heerlijke dunne, knapperige pizza’s en komen oorspronkelijk uit de Elzas. In plaats van tomatensaus beleg je de bodem met een mengsel van crème fraîche en zure room. Traditioneel beleg je de Flammkuchen met ui en spek maar je kan gerust naar wens je eigen topping erop doen.

Op de foto zie je dat ik 1 Flammkuch met mozzarella, Parmaham en rucola heb belegd. De andere is belegd met rode ui, appel en geitenkaas.

Vroeger maakte ik vaak op zondag samen met mijn vader zelfgemaakte pizza’s en mocht ik altijd zelf het deeg rollen en de pizza beleggen. Ik weet nog zo goed hoe leuk ik dat vond en hoe lekker die pizza’s waren. Daarna heb ik eigenlijk nooit meer zelf pizza gemaakt. Uiteraard wel met kant-en-klaar deeg of een bodem van Turksbrood, maar het deeg helemaal zelf kneden en laten rijzen…nee. Tot nu! En wowww wat was ik trots op mezelf! Het deeg was hartstikke mooi gerezen en de smaak was super lekker! En eigenlijk stelt het zelf maken van pizzadeeg ook niks voor met dit super fijne recept uit het boek van Uit Pauline’s Keuken. Dankjewel Pauline! Binnenkort ga ik op zoek naar een echt Italiaans pizzadeeg recept maar tot die tijd word ik heel vrolijk van deze pizza-Flammkuchen!

Flammkuchen

20 minuten – 1 uur rijzen – 10 minuten in de oven – 3 kleine Flammkuchen – 2 personen

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 5 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 210 milliliter lauwwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 125 gram crème fraîche
  • 125 gram zure room
  • peper en zout
  • toppings naar wens*

*Ik werk mijn favoriete Flammkuchen uit met Parmaham, mozzarella en rucola.

flammkuchen2Bereidingswijze

1. Doe de gist in een kom gevolgd door de bloem, het zout, het water en de olijfolie. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen.

2. Kneed er in 10 minuten met je handen een soepel deeg van.

Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.

3. Vorm een bal van het deeg en laat het deeg in een kom een uur op een warme plek rijzen.

Ik zet de kom altijd in de vensterbank met een theedoek eroverheen.flammkuchen3

4. Verwarm de oven voor op 250°C en zet een bakplaat klaar.

5. Verdeel het Flammkuchendeeg in 3 ballen en rol ze heel dun uit op een vel bakpapier. Doe je best dat het echt een flinterdunne ‘pizzabodem’ is.

6. Meng de crème fraîche samen met de zure room en verdeel dit over de bodem. Strooi hier een beetje peper en zout overheen.

7. Verdeel nu naar wens je topping over de Flammkuchen, bijvoorbeeld met mozzarella, en bak hem af in 8 – 10 minuten. De Flammkuchen is klaar wanneer de bodem krokant is.

8. Garneer naar wens met plakjes Parmaham en een flinke hand rucola.

Deze pizza is het allerlekkerst wanneer je de Flammkuchen bakt op een pizzasteen, dit zorgt namelijk voor een extra krokante bodem. Heb je geen pizzasteen in huis dan bak je hem gewoon lekker op de bakplaat.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.