Speculaas vind ik zo lekker in deze tijd van het jaar! Heerlijk om zelf te bakken, het huis ruikt de hele dag lekker naar speculaas.

Ik heb dit recept ooit een keer ingestuurd gekregen als foto uit een ouderwets kookboekje. Een echt ouderwets recept dus, heerlijk… ik blijf hier maar van snoepen!

Speculaas vind ik zo lekker in deze tijd van het jaar! Heerlijk om zelf te bakken, het huis ruikt de hele dag lekker naar speculaas. 

Ik heb dit recept ooit een keer ingestuurd gekregen als foto uit een ouderwets kookboekje. Een echt ouderwets recept dus, heerlijk... ik blijf hier maar van snoepen!

Opbrengsten10 porties
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd40 minutenTotale tijd55 minuten

 300 g bloem
 3 theelepels bakpoeder
 175 g roomboter, op kamertemperatuur
 150 g bruine basterdsuiker
 25 ml melk (optioneel)
 10 g speculaaskruiden
 ½ tl zout
Voor de vulling
 300 g amandelspijs
 1 ei
Verder nodig
 1 ei, losgeklopt
 amandelen of amandelschaafsels

1

Zeef 300 gram bloem met 3 theelepels bakpoeder in een kom.

2

Voeg 175 gram boter, 150 gram bruine basterd suiker, 10 gram speculaaskruiden en 1/2 theelepel zout toe.
Kneed dit tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel een beetje melk toe.

3

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.

4

Verwarm de oven voor op 175 gram.

5

Rol het deeg uit in een langwerpige lap van 3/4 cm dikte.
Neem 2/3e van het deeg die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden.

6

Meng het amandelspijs met 1 ei met een mixer tot een gladde massa.
Verdeel de amandelspijs over het deeg in de vorm.

7

Leg de rest van het deeg netjes er overheen.

8

Bestrijk de bovenkant van het gevulde speculaas met losgeklopt ei en versier met amandelen of amandelschaafsels.

9

Bak de speculaas in de oven op 175 gram in ongeveer 40 minuten.

Ingrediënten

 300 g bloem
 3 theelepels bakpoeder
 175 g roomboter, op kamertemperatuur
 150 g bruine basterdsuiker
 25 ml melk (optioneel)
 10 g speculaaskruiden
 ½ tl zout
Voor de vulling
 300 g amandelspijs
 1 ei
Verder nodig
 1 ei, losgeklopt
 amandelen of amandelschaafsels

Aanwijzingen

1

Zeef 300 gram bloem met 3 theelepels bakpoeder in een kom.

2

Voeg 175 gram boter, 150 gram bruine basterd suiker, 10 gram speculaaskruiden en 1/2 theelepel zout toe.
Kneed dit tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel een beetje melk toe.

3

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.

4

Verwarm de oven voor op 175 gram.

5

Rol het deeg uit in een langwerpige lap van 3/4 cm dikte.
Neem 2/3e van het deeg die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden.

6

Meng het amandelspijs met 1 ei met een mixer tot een gladde massa.
Verdeel de amandelspijs over het deeg in de vorm.

7

Leg de rest van het deeg netjes er overheen.

8

Bestrijk de bovenkant van het gevulde speculaas met losgeklopt ei en versier met amandelen of amandelschaafsels.

9

Bak de speculaas in de oven op 175 gram in ongeveer 40 minuten.

Gevuld speculaas
(Visited 220 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.