AuteurJohnCategorie, ,

Eend. Je denkt hier wellicht niet zo snel aan als je een stukje vlees wilt eten van de bbq. Eendenborst is echter zeer zeker een aanrader. Super lekker indien goed bereid. Niet te veel doorbakken anders heb je nieuwe schoenzolen :)

Deze keer maakten wij eend met een aziatische twist. We maakten eerst teriyaki marinade waarin de eend minimaal een uur moest marineren. Vervolgens grillen op de bbq. Lekker met zachte pita broodjes, knapperige sla, bosui, geroosterd zwart sesamzaad. Gecombineerd met de heerlijke Umami en Skull hot sauce van Saus Guru is dit een feest. Uiteraard kan je je eigen favoriete saus pakken, echter deze zijn hier zeker aan te raden!

Opbrengsten2 porties
Voorbereidingstijd2 uur 10 minutenKooktijd25 minutenTotale tijd2 uur 35 minuten
 2 Eendenborsten
 100 ml sojasaus
 50 ml water
 50 gr rietsuiker
 1 teentje knoflook (geperst)
 10 gr gember (geraspt)
 2 tl maizena
 2 el water
 1 bosui
 geroosterde zwarte sesamzaadjes
 favoriete saus (zie omschrijving)
 knapperige sla (bijvoorbeeld little gem)
 appel rookhoutsnippers (optioneel)
1

Haal de eendenborst minimaal een uur vantevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dep ze droog met keukenpapier

2

Snijd loshangende stukjes en overtollig vet weg. De vetlaag op zichzelf moet uiteraard blijven zitten.
Deze snijd je kruislings in tot aan het vlees. Let op dat je niet in het vlees zelf snijd.

3

We gaan nu de marinade maken.
Zet een pan op het vuur en doe vervolgens de sojasaus, suiker, water, geraspte gember en een teentje knoflook uitgeperst in de pan en breng het aan de kook. Laat dit gedurende 3 minuten zachtjes inkoken.

4

Meng de maizena met twee eetlepels water en gebruik dit om de saus in te laten dikken. Laat de saus even afkoelen als deze klaar is.

5

Marineer vervolgens de eendenborsten met de saus in een kom en laat dit minimaal een uur staan.

6

Maak in de tussentijd de bbq gereed voor direct en indirect grillen rond de 180-190 graden. Bij een standaard barbecue doe je dit door de kolen aan 1 kan te plaatsen. Bij een Kamado gebruik je hiervoor een half deel van de platesetter.

7

Als eerste mogen de eendenborsten met de vleeskant directe boven de hete kolen en grill ze 2 á 3 minuten en draai ze vervolgens om.

8

De eendenborsten komen nu met de vetkant op je rooster te liggen. Let op, het vet kan zorgen voor wat vlammen, pas hierbij dus op dat de eendenborsten niet verbranden. Je kan ze paar keer iets verplaatsen om dit te voorkomen.

9

Na 2-3 minuten verplaats je de eendenborsten naar het indirecte deel (dus niet meer boven de kolen) Laat de eendenborsten nu liggen tot ze een kerntemperatuur hebben van 56 graden (medium rare). Gebruik hiervoor een kernthermometer. Wij gebruiken hiervoor de meater+.

Als de eendeborsten naar het indirecte deel gaan kan je wat rookhoutsnippers (appel) toevoegen aan de kolen.

10

Wanneer de kerntemperatuur is bereikt haal je de eendenborsten van de barbecue en laat je ze 5 tot 10 minuten rusten onder aluminumfolie.

11

Snijd de eendenborst vervolgens in plakjes.

Eendenborst is super lekker met zachte pita broodjes, knapperige sla, bosui en geroosterd zwart sesamzaad. Gecombineerd met de heerlijke Umami en/of Skull hot sauce van Saus Guru is dit een feest. Uiteraard kan je je eigen favoriete saus pakken, echter deze zijn hier zeker aan te raden!

Eet smakelijk!

Ingrediënten

 2 Eendenborsten
 100 ml sojasaus
 50 ml water
 50 gr rietsuiker
 1 teentje knoflook (geperst)
 10 gr gember (geraspt)
 2 tl maizena
 2 el water
 1 bosui
 geroosterde zwarte sesamzaadjes
 favoriete saus (zie omschrijving)
 knapperige sla (bijvoorbeeld little gem)
 appel rookhoutsnippers (optioneel)

Aanwijzingen

1

Haal de eendenborst minimaal een uur vantevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dep ze droog met keukenpapier

2

Snijd loshangende stukjes en overtollig vet weg. De vetlaag op zichzelf moet uiteraard blijven zitten.
Deze snijd je kruislings in tot aan het vlees. Let op dat je niet in het vlees zelf snijd.

3

We gaan nu de marinade maken.
Zet een pan op het vuur en doe vervolgens de sojasaus, suiker, water, geraspte gember en een teentje knoflook uitgeperst in de pan en breng het aan de kook. Laat dit gedurende 3 minuten zachtjes inkoken.

4

Meng de maizena met twee eetlepels water en gebruik dit om de saus in te laten dikken. Laat de saus even afkoelen als deze klaar is.

5

Marineer vervolgens de eendenborsten met de saus in een kom en laat dit minimaal een uur staan.

6

Maak in de tussentijd de bbq gereed voor direct en indirect grillen rond de 180-190 graden. Bij een standaard barbecue doe je dit door de kolen aan 1 kan te plaatsen. Bij een Kamado gebruik je hiervoor een half deel van de platesetter.

7

Als eerste mogen de eendenborsten met de vleeskant directe boven de hete kolen en grill ze 2 á 3 minuten en draai ze vervolgens om.

8

De eendenborsten komen nu met de vetkant op je rooster te liggen. Let op, het vet kan zorgen voor wat vlammen, pas hierbij dus op dat de eendenborsten niet verbranden. Je kan ze paar keer iets verplaatsen om dit te voorkomen.

9

Na 2-3 minuten verplaats je de eendenborsten naar het indirecte deel (dus niet meer boven de kolen) Laat de eendenborsten nu liggen tot ze een kerntemperatuur hebben van 56 graden (medium rare). Gebruik hiervoor een kernthermometer. Wij gebruiken hiervoor de meater+.

Als de eendeborsten naar het indirecte deel gaan kan je wat rookhoutsnippers (appel) toevoegen aan de kolen.

10

Wanneer de kerntemperatuur is bereikt haal je de eendenborsten van de barbecue en laat je ze 5 tot 10 minuten rusten onder aluminumfolie.

11

Snijd de eendenborst vervolgens in plakjes.

Eendenborst is super lekker met zachte pita broodjes, knapperige sla, bosui en geroosterd zwart sesamzaad. Gecombineerd met de heerlijke Umami en/of Skull hot sauce van Saus Guru is dit een feest. Uiteraard kan je je eigen favoriete saus pakken, echter deze zijn hier zeker aan te raden!

Eet smakelijk!

Gegrilde eendenborst bbq teriyaki
(Visited 481 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.