Verwarm de oven (of BBQ) voor op 200 graden en vet een kleine ovenschaal in.
Breng de rozijnen met een takje tijm en appelsap een de kook in een steelpan. Verwarm 5-10 minuten heel zachtjes tot de rozijnen bijna al het vocht hebben opgenomen.
Haal ondertussen de klokhuizen uit de appels met een appelboor en maak de holtes eventueel nog iets ruimer. Doe hier een kaneelstokje in.
Verkruimel de speculaasjes. Houd 1/4 van de speculaasjes apart en voeg de rest toe aan de rozijntjes. Roer dit door en vul de appeltjes met het koekmengsel. Stamp dit eventueel goed aan met de appelboor.
Zet de appels naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel de rest van de overige kruimels van de speculaaskoekjes erover en leg op elke appel een klein klontje boter.
Laat de gevulde appeltjes in ongeveer 30 minuten gaar worden.
Verdeel de vanillevla of ijs over de bakjes en zet de warme gevulde appels hierin.
Opdieningen 0