Review: Philips Airfryer XL

fullsizerenderMocht je mij op Social Media volgen dan heb je vast voorbij zien komen dat ik de Philips Airfryer XL heb gekregen om te testen en te beoordelen.

Ik maak normaal veel gebruik van de oven, maar sinds de Airfryer op mijn aanrecht staat is de oven amper nog gebruikt en heb ik veel gerechten kunnen maken in de Airfryer. Ik kan je daarom al gelijk vertellen dat ik reuze enthousiast ben van dit apparaat en zal je verder in deze review vertellen waarom.

fullsizerender1

fullsizerender3Wat is een Philips Airfryer XL?

De Airfryer lijkt qua vormgeving op een luxe frituurpan en er zit ook een mandje in. De Airfryer wordt gebuikt zonder olie en doormiddel van snel circulerende hete lucht in combinatie met een grill wordt voedsel krokant van buiten en mals van binnen. Op deze manier kun je een stuk gezonder frituren, met tot 80% minder vet.

De Airfryer is makkelijk in gebruik. Er zit een display op met een touchscreen en heeft opties. Een om de temperatuur in de stellen en een knopje om je tijd in te stellen. Er klinkt vanzelf een belletje als het klaar is. Ook na het opwarmen. En dat het binnen 2 minuten op 200 graden is opgewarmd vind ik vooral een groot pluspunt. Hierdoor gebruik je het apparaat ook snel voor ontbijt, lunch of om eten op te warmen. De Airfyer is dus meer dan alleen een frituur, je kunt er ook mee grillen, bakken en roosteren, een klein oventje dus.

Is de Airfryer XL een aanrader?

De opdracht die ik mee kreeg bij het testen van deze Airfryer was om frietjes hierin te testen en daarnaast 1 zelf verzonnen gerecht. Dat ik inmiddels wel 10 gerechten in korte tijd hierin heb gemaakt blijkt wel dat ik het een super handig apparaat is. Ik maak er werkelijk vanalles in. Ik begin de dag met een ontbijtje uit de Airfryer. Voor de lunch kan je heerlijke gerechten met ei erin maken, maar een tosti kan ook super makkelijk. Een ovenbroodje is ook in 5 minuten klaar en je kan hier ook tegelijkertijd een gekookt eitje bij maken en warmte tomaatjes in een bakje. Hoe handig!

Met het avondeten kan je ook alle kanten op, natuurlijk kan je heel makkelijk hierin een zakje krieltjes in klaarmaken. Je hebt er geen omkijken naar (behalve 1x schudden) en er wordt weer geen gebruik gemaakt van olie of boter. Verder heb ik al heerlijke vis gerechten hierin gemaakt. Maar een stukje biefstuk of kipkrokant schnitzel kan je ook in het mandje leggen. Ik moet nog opzoek naar een springvorm met diameter van 20 cm want dan kan ik er ook taarten in bakken. Maar met kleine ovenbakjes heb al wel de lekkerste gerechten gemaakt. Zelfs een toetje!

Hoe zijn de frietjes?

Tijdens de levering van de Airfryer kreeg ik ook 2 zakken Aviko Crunch friet speciaal voor de Airfryer. Super leuk! Kon ik ze gelijk dezelfde avond nog testen en dat was zeker geslaagd. Ik houd zelf niet van friet met aardappel smaak (want ik lust geen aardappels) dus ik was extra kritisch maar de frietjes waren heerlijk én knapperig! De tweede zak was trouwens 2 dagen later ook al op… oeps! Maar ik moest goed testen toch ;-) Friet van andere merken heb ik er nog niet in getest maar heb gehoord dat die van de Jumbo en Lidl erg lekker zijn dus als ik meer frietjes heb getest zal ik deze review aanpassen.

fullsizerender2

Hoe zijn de snacks?

Over snacks ben ik tot nu toe iets minder positief. De eerst avond hadden we nog geen speciale Airfryer snacks in huis en had ik kippenpootjes uit de Airfryer gemaakt (ook lekker!). Omdat we toch wel benieuwd waren hoe een ‘gewone’ frikandel uit de Airfryer kwam hebben we deze getest. De smaak was precies hetzelfde maar de frikandel bleef wit. Je moet dus wel speciale snacks kopen voor in de oven of Airfryer. Hier zit een laagje olie op zodat de snacks een mooie bruine kleur krijgen. Dit maakt de prijs van de snacks wel opeens veel duurder! Dit vind ik jammer. Maar de snacks die we hebben geprobeerd waren goed (vooral de kipcorn!) We hebben ook nog de bitterballen van Mora voor de Airfryer getest en die waren super lekker en krokant! Deze komen zeker vaker op ons boodschappenlijstje. Maar doordat de bereidingstijd ook langer is van de snacks is het moeilijk friet en snacks tegelijkertijd te eten.

fullsizerender3

Wat heb ik er tot nu toe allemaal in gemaakt?

Nu de Airfryer standaard een plekje in mijn keuken heeft gekregen maak ik er super veel gebruik van! Ik maak nu bijna elke ochtend heel makkelijk een havermout appeltaartje erin en in het weekend afbakbroodjes. Voor lunchgerechten en avondeten kan je er helemaal alle kanten ermee op. Omdat het teveel om op te noemen is laat ik met wat foto’s zien wat ik allemaal erin heb gemaakt.

fullsizerender2fullsizerender6

fullsizerender5fullsizerender1

img_0684fullsizerender7

Mijn eindoordeel

Ik vind de Airfryer een aanwinst in mijn keuken en raad het zeker aan. Het is snel, makkelijk, veelzijdig en gezond! Ik ben er erg enthousiast over en blijf hem natuurlijk gebruiken dus jullie zullen wel vaker recepten voorbij zien komen die je ook in de Airfryer kunt bereiden. Ik ben ook van plan om extra accessoires aan te schaffen, zoals een bakplaat. Via de tag airfryer kan je op mijn blog alle recepten lezen die ik in mijn Airfryer heb gemaakt.

Leuk!

 • Geen frituurlucht in huis
 • Geen gebruik van olie
 • Krokant en lekker resultaat
 • Snel opgewarmd (binnen 2 minuten)
 • Makkelijk schoon te maken (kan ook in vaatwasser)
 • Veel variatie mogelijkheden
 • Veel gerechten zijn veel sneller klaar. Ovenbroodjes bijvoorbeeld in 5 minuten ipv 10 minuten
 • Gebakken aardappeltjes, krieltjes, rosti’s komen er heerlijk uit! En nog snel ook!
 • Makkelijk om gerechten in op te warmen
 • Er past veel in het mandje
 • Meerdere onderdelen zijn er te koop voor de Airfryer
 • Je hoeft geen frituurolie te kopen / vervangen

Minder leuk…

 • Snacks en friet voor de Airfryer / oven zijn duurder
 • Gewone snacks worden niet bruin, je moet de speciale snacks en friet kopen
 • Als je een avondje echt lekker wilt snacken (zoals mijn vriend het noemt) mis je wel de frituurolie
 • Snacks en friet hebben meer tijd nodig, 10 minuten ipv 5 minuten
 • Als je met een grote groep/gezin gaat eten duurt het lang voordat alles is opgewarmd
 • Begin aftasten van temperatuur en tijd
 • Extra onderdelen voor de Airfryer zijn prijzig

Philips Airfryer XL 

HD9240/90 – Hetelucht friteuse – Zwart                                                                                                       

Prijs € 279,00 (let op, dit apparaat is vaak in de aanbieding voor € 169,00!)                                               

Oa. verkrijgbaar bij Blokker of www.bol.com

 

 

(Visited 49 times, 2 visits today)

2 Comments

 1. Barberavdberg 10 december 2016 at 18:35

  Wat heb het weer super leuk en duidelijk geschreven!

  Reply
 2. Princess 11 oktober 2018 at 21:01

  Leuk artikel! We hebben net een nieuwe air fryer gekocht, juist omdat je op een gezondere manier wat lekkers klaar kunt maken. Maar natuurlijk doen we er ook wel eens frietjes in die we met wat (ongezonde) sausjes op peuzelen :-).

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.