Spaghetti alle vongole, de meesten zullen denken… spaghetti met wat? Het is met vongole, ofterwijl in het Nederlands: venusschelpjes. Kleine schelpjes met vis.
Mocht je geen vis lusten dan snap ik dat je dit recept niet zo snel zult maken, maar mocht je vis lekker vinden… lees dan verder!
Spaghetti alle vongole is een Italiaans gerecht en ik ben er sinds ik klein ben al gek op!!! Mijn opa & oma woonden toen ik klein was in Rome en ik het eet het gerecht sinds ik mijn eerste hapjes kreeg / de spaghettislierten op mijn hoofd deed (ik heb er foto’s van :) ).
Dit heerlijke gerecht moet je echt eens proberen want het is super lekker (en gezond)! Bij veel Italiaanse restaurants kan je het gerecht op de menukaart terug vinden en bij de meeste viswinkels kan je een netje verse vongole kopen. Mocht jouw viswinkel geen vongole in het assortiment hebben, dan kan je het altijd een dag van te voren bestellen (doe ik ook!).
Het is niet te vergelijken met mosselen maar mocht je het niet kunnen krijgen bij de viswinkel, dan kan je het recept ook maken met mosselen, maar dat is wel minder lekker. Je kan het qua smaak ook niet vergelijken. Mijn moeder deed er vroeger ook altijd nog extra gamba’s doorheen (gamba’s ontleden vond ik ook leuk toen ik klein was!)
Hierbij het recept van mijn favoriete pasta. Nu ik het typ wil ik het gelijk weer maken.
Recept Spaghetti alle vongole
12 minuten – 4 personen
Ingrediënten
- 1 kilo verse vongole (venusschelpjes) geschrobd
- klein bosje bladpeterselie
- 4 tenen knoflook
- 10 kerstomaatjes
- 200 ml witte wijn
- 400 gram spaghetti
- zeezout en peper uit de molen
- extra vierge olijfolie
- 1 Spaanse pepertjes
Bereidingswijze
1. Breng een pan water aan de kook.
2. Was de verse vongole goed onder de koude kraan. Zoek de schoongemaakte schelpjes uit. Als ze niet goed dicht zitten geef er dan een tikje op. Gooi de schelpjes die dan nog niet dichtgaan weg.
3. Zet een grote pan met deksel op hoog vuur en laat hem goed heet worden.
4. Hak de peterseliesteeltjes in kleine stukje en houd ze apart. Snijd de blaadjes in grove stukjes.
5. Pel en hak de knoflooktenen, snijd de tomaten in kwarten, snijd de Spaanse peper in kleine stukjes en zet de witte wijn alvast klaar.
6. Doe de spaghetti met een snufje zout in de pan met kokende water en kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij al dente is.
7. Begin ongeveer 5 minuten voordat de spaghetti klaar is met de saus.
8. Schenk 4 royale scheuten extra vierge olijfolie in de hete pan en doe direct de knoflook, peterseliesteeltjes, een flinke snuf zout en peper, de Spaanse pepertjes en de gehakte tomaten erbij.
9. Blijf continu roeren en doe zodra de knoflook bruin begint te worden de schelpen en de wijn bij. Het zal flink gaan spetteren en stomen, dus leg er gauw een deksel op en schud de boel flink door elkaar.
10. Na 3 tot 4 minuten beginnen de schelpjes open te gaan, maar blijf dan nog wel even schudden.
11. Haal de pan van het vuur en gooi schelpjes die nog steeds niet open zijn weg.
12. Giet de gare spaghetti af en doe het samen met de hakte blaadjes peterselie en een scheutje extra vierge olijfolie bij de schelpjes in de pan.
13. Roer de hele boel een minuutje of twee door elkaar zodat het heerlijke sap van de schelpjes goed in de pasta wordt opgenomen en ga zo snel mogelijk aan tafel om dit heerlijke gerecht op te eten!
Lekker met een stuk knapperig brood om in het sap te dopen.
Buon Appetito!
Klinkt heerlijk en ga het zeker een keer maken!!
Hoi Emma, ik ben heel benieuwd wat je van het recept vind :)