BBQ recept: gemarineerd procureur vlees

procureur bbq

MIJN FAVORIETE BBQ GERECHT! Ik typ het even in hoofdletters om extra te benadrukken hoe lekker dit recept is! Voor een spiesje met gemarineerd procureur kan je mij ‘s nachts wakker maken.

Ik begrijp dat niet iedereen begrijpt wat ik bedoel met procureur. Ik ken het vlees al ruim 10 jaar en ik weet sindsdien dat het super lekker en mals vlees is voor de BBQ maar verder had ik eigenlijk ook geen idee wat voor vlees het is, het lijkt op saté maar smaakt veel beter. Maar procureur vlees is een stuk van de nek van een varken en door het vetrandje is het super mals vlees. Het wordt ook wel halskarbonade genoemd. Procureur kan je bij alle goede slagers kopen vraag dan om een stuk zonder bot. En laat het gelijk in kleine blokjes snijden voor de BBQ spiesjes.

Het lekkerste aan dit gerecht is uiteraard de marinade. Heb je deze marinade eenmaal geproefd, dan wil je nooit meer anders! Je hoeft hierbij ook geen saus te eten want er zit zoveel smaak aan dat het zonde is.

Maar hoe kom ik aan deze marinade? Ik durf het eigenlijk niet online te zetten want het is een geheim recept van mijn oude buurman Jeroen in Delft. Het recept is zelfs zo geheim dat hij het recept met niemand wilt delen. Mijn vader en hij waren goede vrienden en mijn vader heeft de marinade heel vaak geproefd en nagemaakt tot het moment dat de marinade bijna net zo lekker smaakt als die van de buurman. Gelukkig heb ik in die tijd deze marinade in mijn eigen kookboekje geschreven want helaas is mijn vader in 2009 overleden en had ik bijna dit bijzondere recept niet meer.

Of het recept overeenkomt met die van Jeroen, geen idee. Ik vind hem wel net zo lekker proeven! Ik hoop dat hij begrijpt dat ik dit recept wel met iedereen wil delen. Ik vind het sowieso handig dat mijn favoriete recepten online staan zodat iedereen die het heeft geproefd ook terug kan vinden hoe deze heerlijke marinade wordt gemaakt. En als ik eind deze maand op Ibiza zit en bij ons vakantiehuis de bbq aanzet weet ik precies hoe ik het vlees ga marineren. Wel minimaal 12 uur van te voren natuurlijk!

BBQ gerecht: gemarineerd procureur vlees 

1,5 kilo – 4 personen

avond van te voren marineren

Ingrediënten

 • 1,5 kilo procureur van de slager, in blokjes gesneden
 • Ketjap Manis
 • Zonnebloemolie
 • 1 el sambal badjak
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 1 citroen, sap + schil
 • 1 sinaasappel, sap
 • 1 el bruine suiker
 • 1 el djahé
 • 1 el ketoembar
 • 1 scheutje water
 • houten (bamboe)stokjes

Bereidingswijze

1. Snijd het vlees in blokjes van 2×2 cm.

IMG_9660

 procureur vlees van de slager

2. Doe het vlees in een grote kom en voeg hierbij alle ingrediënten. Van de ketjap manis en zonnebloemolie mag je een paar ruime scheuten toevoegen.

3. Roer alles goed door. Dek de kom af met folie en laat het minimaal 12 uur marineren.

24 of 48 uur marineren kan ook! Hoe langer hoe lekkerder!

IMG_9665

4. Leg de houten (bamboe)stokjes een uur voordat de BBQ begint in een bak met warm water. Het hout zuigt zich dan vol vocht, waardoor de stokjes langer op de barbecue kunnen liggen zonder te verbranden.

5. IJskoud vlees kan aanbranden terwijl het van binnen nog rauw is. Haal het vlees daarom een uur van te voren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.

6. Schuif per stokje 3 à 4 stukjes vlees, zorg ervoor dat er ruimte tussen het vlees blijft.

IMG_9668

7. Steek de BBQ aan en nu mogen de spiesjes op de BBQ. Draai de stokjes regelmatig om zodat het procureur aan alle kanten mooi bruin wordt.

IMG_9676 

(Visited 359 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.