Ik lust geen Hollandse pot. Ik zeg het maar gelijk eerlijk. Sinds ik klein ben eet ik alles, behalve dus Hollands eten. Dus je zal mij nooit een gekookte aardappel, stukje vlees en groente zien eten. Bah! Dus draadjesvlees en stoofpotjes vielen ook altijd onder de categorie: eet ik niet!

Totdat ik opeens een heerlijk recept in de Allerhande tegen kwam. Boeuf Bourguignon in rode wijnsaus. Ik wilde dit toch een keertje proberen want ik had inmiddels ontdekt dat ik stoofvlees met frietjes stiekem best lekker vond. Daarnaast vind ik vlees en rode wijn heerlijk, dus ik moest het gewoon een keer proberen. En als je gerechten zelf maakt is het ook al gelijk een stuk lekkerder. Het gerechte smaakte inderdaad ook zo lekker als dat hij er op het plaatje uit zag. Inmiddels al super vaak gemaakt en ook andere stoofpotjes geprobeerd, maar dit recept blijft mijn favoriet.

Ik raad je aan om ‘s ochtends vroeg al te beginnen… een stoofpotje maken is niet veel werk, maar het heeft veel tijd nodig om te marineren en sudderen.

Klik hier als je het recept in de slowcooker wilt maken.

Boeuf Bourguignon in rode wijn saus

45 minuten bereiden + 6 uur stoven – 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram rib-runderlappen
  • 2 uien
  • 250 gram winterpeen
  • 3 tenen knoflook
  • 750 ml volle rode wijn
  • 180 gram ontbijtspek
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 30 gram peterselie
  • 250 gram champignons
  • 150 gram zilveruitjes

Lekker erbij

  • gekookte aardappels, aardappelpuree of frietjes

Keukenspullen

  • braadpan met dikke bodem
  • keukentouw

Bereidingswijze

1. Snijd de riblappen in stukken van 2 x 2 cm. Snijd de uien in ringen, winterpeen en knoflook in plakjes. Meng de stukken rundvlees, uien, wortel en knoflook in een grote kom en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.

2. Bak het in reepjes gesneden ontbijtspek in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in 10 min. uit. Schep uit de pan. Doe het rundvlees in de pan en bak goudbruin.

3. Schep uit de pan. Haal de groenten uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 min. Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg rundvlees, spek en marinade toe en breng zachtjes aan de kook.

4. Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet toe aan het vlees. Laat dit 2 uur en 30 min. zonder deksel op de pan zachtjes stoven.

5. Veeg de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg toe. Laat het vlees en de groenten nog 30 min. sudderen.

6. Proef of het vlees mals is en breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon.

Eetsmakkelijk!

 

 

 

(Visited 430 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.