Heerlijke hoofdgerecht voor het Kerstdiner als je écht wilt uitpakken! Luxe hertenbiefstuk met een wilde rode wijnsaus die er perfect bij past.

Het vlees hebben wij bereid op de BBQ (The Bastard) en om het hoofdgerecht af te maken hebben we onze favoriete risotto met paddenstoelen erbij gemaakt. Het recept is uitgewerkt voor 4 volwassen personen.

Hertenbiefstuk, je denkt hier niet meteen aan als je zin hebt om een lekker stukje vlees te eten. Toch is het een absolute aanrader! Indien goed bereid, een heerlijk mals stukje vlees. Hertenbiefstuk valt onder de categorie 'wild', echter heeft dit vlees niet een overdreven wildsmaak. Een hertenbiefstuk vinden wij persoonlijk het lekkerst vanaf de BBQ. Eventueel kan de bereiding ook in een grillpan. 

Voor dit menu maken we de hertenbiefstuk samen met een overheerlijke wilde rode wijnsaus. De ingrediënten hiervan zijn heerlijk te combineren met paddenstoelen risotto. De smaken van de hertenbiefstuk, de rode wijnsaus en de risotto vullen elkaar perfect aan. Uiteraard een goed glas rode wijn erbij om het af te maken.

Wij maakten dit menu als hoofdgerecht in de herfst, echter is hij ook perfect als een van de gangen in je Kerstmenu. 

Porties4 Servings
Voorbereiding20 minsKooktijd10 minsTotale tijd30 mins

Ingrediënten wilde rode wijnsaus
 1 ui
 2 teentjes knoflook
 2 el bruine basterdsuiker
 2 el balsamicoazijn
 250 ml rodewijn
 200 ml Water
 1 takje tijm
 1 takje rozemarijn
 1 runderbouillonblokje
 2 plakjes ontbijtkoek
 Peper en zout
Ingrediënten Hertenbiefstuk
 4 Hertenbiefstukjes à 150 gram per stuk
 Peper en zout

Wilde rode wijnsaus
1

Zet voor deze saus alle ingrediënten van te voren klaar, je moet snel te werk gaan!

2

Snipper de ui en knoflook fijn. Zet de balsamicoazijn, 250 ml rode wijn en 200 ml water klaar.
Snijd ook alvast de tijm en rozemarijn fijn en leg hierbij 1 bouillonblokjes klaar.

3

Zet een hapjespan op het vuur en verwarm deze. Karamelliseer 2 eetlepels bruine basterdsuiker met 2 eetlepels water. Roer goed door.

Blus de karamel af met de balsamicoazijn, rode wijn en water.

4

Voeg de ui, knoflook, tijm en rozemarijn toe. Blijf tussendoor goed roeren en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Kook de saus tot de helft in.

5

Doe de saus in een zeef boven een steelpannetje.

6

Zet de saus in het steelpannetje vervolgens terug op je vuur en verkruimel 2 plakjes ontbijtkoek boven de pan. Roer goed door tot de ontbijtkoek is opgelost. Breng de saus tenslotte op smaak met zout en peper.

Indien je ook de risotto maakt, bewaar dan 'het afval' van de zeef voor de basis van je risotto.

Hertenbiefstuk
7

Haal een uur voordat de hertenbiefstuk op de BBQ gaat uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Maak vervolgens de BBQ gereed om het vlees op hoog vuur (250 graden) snel te kunnen grillen.

8

Dep het vlees met keukenpapier droog en bestrooi het met zout en een verse peper.

9

Strijk het rooster van de BBQ in met olijfolie. Gebruik indien aanwezig een gietijzeren rooster om goed snel te kunnen grillen. De grillstrepen die je met een gietijzeren rooster krijgt zijn tevens ook mooi meegenomen.

10

Grill het vlees aan beide kanten in 5-6 minuten tot een kerntemperatuur van 50 graden. Ik gebruik zelf over het algemeen een kernthermometer (Meater+). Zonder kernthermometer en op gevoel bepalen heb ik zelf de ervaring om het vlees meestal net iets te lang te laten liggen. Ben je hier inmiddels meer ervaren in dan is deze methode wel aan te raden. Je wilt de sappen in het vlees houden en niet dat ze eruit kunnen lopen door in het vlees te prikken.

11

Haal de hertenbiefstuk van de BBQ. Laat ze in aluminiumfolie minimaal 5 minuten rusten.

12

Verwarm ondertussen weer de wilde rode wijnsaus. Doe eventueel de sappen die in je aluminiumfolie zitten in het steelpannetje van de saus! Verwarm dit nog even kort... dit maakt je saus extra lekker! Snijd het vlees tegen de draad in.

13

Serveer de hertenbiefstuk met de heerlijke wilde rode wijnsaus. Een uitstekende combi! Heerlijk met paddenstoelen risotto erbij.

Ingredients

Ingrediënten wilde rode wijnsaus
 1 ui
 2 teentjes knoflook
 2 el bruine basterdsuiker
 2 el balsamicoazijn
 250 ml rodewijn
 200 ml Water
 1 takje tijm
 1 takje rozemarijn
 1 runderbouillonblokje
 2 plakjes ontbijtkoek
 Peper en zout
Ingrediënten Hertenbiefstuk
 4 Hertenbiefstukjes à 150 gram per stuk
 Peper en zout

Directions

Wilde rode wijnsaus
1

Zet voor deze saus alle ingrediënten van te voren klaar, je moet snel te werk gaan!

2

Snipper de ui en knoflook fijn. Zet de balsamicoazijn, 250 ml rode wijn en 200 ml water klaar.
Snijd ook alvast de tijm en rozemarijn fijn en leg hierbij 1 bouillonblokjes klaar.

3

Zet een hapjespan op het vuur en verwarm deze. Karamelliseer 2 eetlepels bruine basterdsuiker met 2 eetlepels water. Roer goed door.

Blus de karamel af met de balsamicoazijn, rode wijn en water.

4

Voeg de ui, knoflook, tijm en rozemarijn toe. Blijf tussendoor goed roeren en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Kook de saus tot de helft in.

5

Doe de saus in een zeef boven een steelpannetje.

6

Zet de saus in het steelpannetje vervolgens terug op je vuur en verkruimel 2 plakjes ontbijtkoek boven de pan. Roer goed door tot de ontbijtkoek is opgelost. Breng de saus tenslotte op smaak met zout en peper.

Indien je ook de risotto maakt, bewaar dan 'het afval' van de zeef voor de basis van je risotto.

Hertenbiefstuk
7

Haal een uur voordat de hertenbiefstuk op de BBQ gaat uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Maak vervolgens de BBQ gereed om het vlees op hoog vuur (250 graden) snel te kunnen grillen.

8

Dep het vlees met keukenpapier droog en bestrooi het met zout en een verse peper.

9

Strijk het rooster van de BBQ in met olijfolie. Gebruik indien aanwezig een gietijzeren rooster om goed snel te kunnen grillen. De grillstrepen die je met een gietijzeren rooster krijgt zijn tevens ook mooi meegenomen.

10

Grill het vlees aan beide kanten in 5-6 minuten tot een kerntemperatuur van 50 graden. Ik gebruik zelf over het algemeen een kernthermometer (Meater+). Zonder kernthermometer en op gevoel bepalen heb ik zelf de ervaring om het vlees meestal net iets te lang te laten liggen. Ben je hier inmiddels meer ervaren in dan is deze methode wel aan te raden. Je wilt de sappen in het vlees houden en niet dat ze eruit kunnen lopen door in het vlees te prikken.

11

Haal de hertenbiefstuk van de BBQ. Laat ze in aluminiumfolie minimaal 5 minuten rusten.

12

Verwarm ondertussen weer de wilde rode wijnsaus. Doe eventueel de sappen die in je aluminiumfolie zitten in het steelpannetje van de saus! Verwarm dit nog even kort... dit maakt je saus extra lekker! Snijd het vlees tegen de draad in.

13

Serveer de hertenbiefstuk met de heerlijke wilde rode wijnsaus. Een uitstekende combi! Heerlijk met paddenstoelen risotto erbij.

Hertenbiefstuk met wilde rode wijnsaus

Al jarenlang mijn favoriete risotto! Eindelijk online... heerlijke Italiaanse risotto met de paddenstoelen en eekhoorntjesbrood.

Perfect voor tijdens de herfst met een goed glas rode wijn erbij of met Kerst met bijvoorbeeld heerlijke Hertenbiefstuk en wilde rode wijnsaus. Geniet ervan!

Porties4 Servings
Voorbereiding5 minsKooktijd30 minsTotale tijd35 mins

 1 risottorijst (250 gram)
 1 bouillon blokje (rund of groente)
 1 handje gedroogde porcini paddenstoelen
 2 sjalotjes, gesnipperd
 2 teentjes knoflook, geperst
 30 g roomboter
 75 ml witte wijn
 verse peper
 Paddenstoelenmix
 Peterselie, fijngehakt
 sap van een 1/2 citroen
 2 handjes Parmezaanse kaas

1

Begin met het koken van een liter water in een steelpannetje samen met een bouillonblokje. Zet dit op een laag vuurtje.

2

Doe de gedroogde porcini paddenstoelen in een bakje. Giet hier 1 soeplepel warme bouillon bij om ze zacht te maken. Laat dit een paar minuten staan en haal ze als ze zacht zijn uit de bouillon. Snijd ze fijn.

3

Doe de roomboter in een hapjespan. Fruit de ui samen met de knoflook aan in de pan voor ongeveer 3 minuten.

4

Voeg de risotto toe en bak de rijst ongeveer 1 minuut mee totdat de rijst glazig is.

5

Voeg nu de wijn hieraan toe. Roer ook de fijngehakte porcini, eventuele kruiden (ik heb deze verpakking voor de paddenstoelen gekocht dus ik gebruik een beetje tijm en rozemarijn hiervan) en een snufje zout door de risotto.

6

Schep vervolgens een paar lepels bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Roer dit goed door en laat dit zachtjes koken totdat de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Doe vervolgens een nieuwe lepel bouillon in de pan. Herhaal dit ongeveer 20-30 minuten en blijft de hele tijd goed roeren.

7

Na 25-30 minuten is de risotto klaar, kijk of het romig is en proef of de rijst gaar is, zorg ervoor dat alle bouillon is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je nog wat bouillon overhoudt. Maar als het nodig is kan je er ook extra bouillon doorheen roeren.

8

Haal je de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en een snufje peper er doorheen.

9

Zet in de tussentijd een grillpan op het vuur en laat deze zo heet mogelijk worden. Wij maakten tussendoor hertenbiefstuk van de BBQ, dus wij hebben dit op de BBQ gebakken.
Grill de paddenstoelen-mix totdat ze zacht en gaar zijn.

10

Hak de peterselie fijn en doe dit in een bakje met een snufje zout en citroensap. Als de paddenstoelen klaar zijn meng je de dressing hierdoor heen.

11

Verdeel de risotto over 4 borden. Schep hier de paddenstoelen over en maak de risotto af met een beetje extra parmezaanse kaas en peterselie.

Ingredients

 1 risottorijst (250 gram)
 1 bouillon blokje (rund of groente)
 1 handje gedroogde porcini paddenstoelen
 2 sjalotjes, gesnipperd
 2 teentjes knoflook, geperst
 30 g roomboter
 75 ml witte wijn
 verse peper
 Paddenstoelenmix
 Peterselie, fijngehakt
 sap van een 1/2 citroen
 2 handjes Parmezaanse kaas

Directions

1

Begin met het koken van een liter water in een steelpannetje samen met een bouillonblokje. Zet dit op een laag vuurtje.

2

Doe de gedroogde porcini paddenstoelen in een bakje. Giet hier 1 soeplepel warme bouillon bij om ze zacht te maken. Laat dit een paar minuten staan en haal ze als ze zacht zijn uit de bouillon. Snijd ze fijn.

3

Doe de roomboter in een hapjespan. Fruit de ui samen met de knoflook aan in de pan voor ongeveer 3 minuten.

4

Voeg de risotto toe en bak de rijst ongeveer 1 minuut mee totdat de rijst glazig is.

5

Voeg nu de wijn hieraan toe. Roer ook de fijngehakte porcini, eventuele kruiden (ik heb deze verpakking voor de paddenstoelen gekocht dus ik gebruik een beetje tijm en rozemarijn hiervan) en een snufje zout door de risotto.

6

Schep vervolgens een paar lepels bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Roer dit goed door en laat dit zachtjes koken totdat de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Doe vervolgens een nieuwe lepel bouillon in de pan. Herhaal dit ongeveer 20-30 minuten en blijft de hele tijd goed roeren.

7

Na 25-30 minuten is de risotto klaar, kijk of het romig is en proef of de rijst gaar is, zorg ervoor dat alle bouillon is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je nog wat bouillon overhoudt. Maar als het nodig is kan je er ook extra bouillon doorheen roeren.

8

Haal je de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en een snufje peper er doorheen.

9

Zet in de tussentijd een grillpan op het vuur en laat deze zo heet mogelijk worden. Wij maakten tussendoor hertenbiefstuk van de BBQ, dus wij hebben dit op de BBQ gebakken.
Grill de paddenstoelen-mix totdat ze zacht en gaar zijn.

10

Hak de peterselie fijn en doe dit in een bakje met een snufje zout en citroensap. Als de paddenstoelen klaar zijn meng je de dressing hierdoor heen.

11

Verdeel de risotto over 4 borden. Schep hier de paddenstoelen over en maak de risotto af met een beetje extra parmezaanse kaas en peterselie.

Paddenstoelen risotto

 

 

 

(Visited 628 times, 3 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.