collage-5Voor een darmonderzoek moest ik de afgelopen 7 dagen een vezelarm dieet volgen. Eigenlijk heb ik nog nooit een dieet gevolgd – behalve dat ik geen suikers meer at – en ik moet eerlijk zeggen dat het lastig vond! Vooral omdat er zo weinig overbleef van wat ik wel mocht eten… Daarom heb ik een eetdagboek bijgehouden met wat ik de afgelopen week allemaal heb gegeten.

Bij een darmonderzoek moeten je darmen voor het onderzoek helemaal leeg zijn en daarom moet je op een vezelarm dieet. Om mij heen hoor ik dat dit meestal 2-3 dagen voor het onderzoek is, maar bij mijn arts moest dit 7 dagen(!) van te voren! De laatste dag mocht ik helemaal niets meer eten vanaf 12:00 uur ‘s middags en moest ik nog 3 liter van een laxeerdrankje drinken waardoor mijn darmen inderdaad helemaal leeg waren! ;-)

Mijn onderzoek is uiteindelijk helemaal goed gegaan en door het roesje viel ik direct in slaap (wat een uitvinding voor mama’s!) dus het onderzoek in het ziekenhuis viel reuze mee, alleen zo’n dieet volgen vond ik wel een dingetje en daarom kan je hier wat tips terug lezen van wat je wél kan eten als je ook een vezelarmdieet moet volgen.

Zelf kreeg ik via Instagram de tip om direct in het begin al minder te gaan eten omdat je op het einde een dag niets meer mag eten en dat is mij goed bevallen waardoor ik het tot het einde goed vol hield zonder een hongergevoel! Daarom ook deze tip voor jullie en blijf goed bewegen.

Wat je niet mag eten:

 • Volkoren graanproducten zoals: brood met pitten en zaden, volkorenbrood, volkoren en meergranen pasta en zilvervliesrijst.
 • Vezelige groenten zoals: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika’s, rauwkost.
 • Fruitsoorten zoals: sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.
 • Noten, pinda’s, pitten en zaden.
 • Vet vlees en vette vleeswaren.
 • Vruchten- en groentesappen met vezels (sinaasappelsap).

Mijn weekmenu zag er als volgt uit:

IMG_0345Ontbijt

Het ontbijt werd bij mij al gelijk de grootste uitdaging want ik ontbijt altijd met Griekse yoghurt, granola, noten, blauwe bessen… dit heb ik ook het meest gemist!

Nu heb ik deze week ontbeten met Griekse yoghurt, stukjes appel (zonder schil en goed kauwen) en honing. Mijn noten en zaden had ik maar ver weg in een kast verstopt.

Lunch

‘s middags weer zo’n uitdaging! Ik had al jaren geen witbrood op. Nu werd het elke dag een paar witte boterhammen met kaas, kipfilet of chocoladepasta. Dat ik geen komkommer of tomaat erbij mocht eten vond ik ook wel jammer. Daarom heb ik een keer als variatie een boterham met Hüttenkäse, avocado en gekookte ei gemaakt, dit was verassend lekker!IMG_0264Tussendoortjes

Eierenkoeken of een matze met Hüttenkäse at ik het meeste tussendoor. Repen mogen niet. Koekjes mogen ook niet, maar cake wel dus ik heb lekker veel cake gesnoept! Halverwege de week kwam ik er ook achter dat je zelfs geen winegums mag. Om toch wat te eten nam ik soms weer een bakje yoghurt of vanillevla of een banaan.

Avondeten

Je mag aardappels, groente, vlees eten maar dit eet ik niet. De eerste dag was Koningsdag en had ik al zelfgemaakte pizza op de planning staan. Op mijn pizza heb ik uiteindelijk alleen ham en mozzarella op gedaan. De tweede dag liepen we in Gent en ging ik voor heerlijke Belgische frietjes zonder saus. Vervolgens las ik dat je niet veel vet mag eten dus toen werd het menu lastiger… en elke dag pizza of patat eten was ook niet mijn bedoeling ;-). Je mag wel pasta maar geen tomatensaus, geen groentes…

Het is denk nu wel duidelijk he? Kijk hieronder mee wat ik uiteindelijk allemaal heb gegeten:

IMG_0269Deze bloemkoolsoep met gamba’s is gemaakt met visbouillon. Super makkelijk en heerlijk! Ik zal het recept snel eens uitwerken want dit ga ik vaker eten. Ik at hierbij wit stokbrood.

IMG_0315We gingen met de hele familie uiteten bij Het Karrewiel in Delft. Hier at ik vooraf een heerlijke carpaccio zonder sla en zonder pijnboompitjes. Er zat een heerlijke muntdressing bij! Dit was echt super lekker, ga ik zelf ook eens maken! Daarna ging de steengrill aan op tafel. Verder was er een buffet en er stond een kok aan de bakplaat vis te bakken met oa. deze goddelijke gamba’s. Heerlijk gegeten en er was genoeg keus voor mij! Vooral veel vlees en vis gegeten. Als toetje nam ik 3 bolletjes ijs.

IMG_0337Yummie, deze pasta met broccoli en zalm was ook heerlijk! De saus heb ik heel simpel gemaakt van Boursin light en de zalm heb ik in knoflook gebakken. Verder mocht ik er geen ui of pijnboompitjes bij doen maar het was eigenlijk prima zo!

IMG_0323Ik dronk als tussendoortje ook veel cappuccino’s! Deze dronk ik in Gent, heerlijk!

IMG_0341Gebakken kip, krieltjes uit de Airfryer, gekookte worteltjes en appelmoes. Heel simpel na een werkdag. En ziet er ook heel saai uit zo. Als toetje nog wat vla genomen.

IMG_0348Dit was mijn lunch… witte boterhammen met kaas aan mijn bureau ipv een heerlijke salade en soep in de bedrijfskantine!

IMG_0353De laatste avond voor het onderzoek was dit mijn maaltijd. Meer mag je ook niet! Hiernaast dronk ik nog 2 liter van een laxeermiddel dus ik zat eigenlijk best vol. Deze kippenbouillon heb ik zelf getrokken uit 2 kippenbouten en smaakte erg goed!

Tot slot nog een opsomming van… Wat mag je wél eten?

 • appel of peer zonder schil
 • rijpe banaan
 • avocado
 • gekookte broccoli, bloemkool en worteltjes
 • wit brood
 • witte pasta, rijst, macaroni, stokbrood, Turksbrood
 • cracottes, beschuit, matzes
 • chocoladepasta, hagelslag, stroop
 • mager vleeswaren
 • gekookt ei
 • appelmoes
 • bouillon met stukjes vlees, vermicelli (zonder groenten)
 • Kip (zonder vel) of mager vlees
 • Vis
 • Yoghurt, vla, ijs
 • Koffie, thee, water, melk, appelsap
(Visited 22.059 times, 1 visits today)

20 Comments

 1. Els Walop 11 oktober 2017 at 09:20

  Ben blij met deze recepten ook ik eet zo veel mogelijk vezelrijk voedsel, dat kan dus nu even niet, een vraagje zou ik nog graag beantwoord zien de kippenbouillon ziet er ook heerlijk uit is die getrokken van kippenbouten met vel of zonder vel.

  Reply
  1. Culime.nl 16 oktober 2017 at 21:50

   Hoi Els, ik trek de bouillon altijd van kippenbouten met vel.

   Reply
 2. wellens myriam 4 november 2017 at 16:50

  hallo,

  voor mij is het vanaf nu “vezelarm” , mag ik misschien toch “lichtgrijs” brood eten , fijn gemalen ?
  wit brood heeft echt geen smaak.

  dank voor uw reactie
  prettig weekend

  myriam wellens

  Reply
 3. Lucie van Dijk-Waasdorp 18 november 2017 at 13:57

  Hallo,

  Ik las dat je ook rijstewafels mag… eet zelf normaal glutenvrij brood,maar daar zijn meestal vezels aan toegevoegd!
  Ook mis ik zowel bij de instructies van het ziekenhuis als op de sites ijsbergsla! Dat bevat zelfs minder vezels als bloemkool!
  Leuke recepten overigens????

  Groetjes Lucie

  Reply
  1. lauwers josee 1 februari 2019 at 13:25

   aub recepten

   Reply
 4. mirza 28 december 2017 at 01:47

  Hallo,

  Leuke recepten overigens?

  Groetjes mirza

  Reply
 5. Sandra Groene 24 januari 2018 at 22:41

  Hallo Els,

  Je heb mij érg geholpen met deze informatie over het vezelarm eten.
  Mag ik je nog een persoonlijke vraag stellen.
  Je schrijft dat het onderzoek reuze mee viel dat stel mij gerust ook ik moet een darmonderzoek. Was het niet pijnlijk maar goed te doen?

  Groet Sandra

  Reply
  1. Culime.nl 25 januari 2018 at 07:08

   Hoi Sandra, ik was gelijk vertrokken door het roesje dus van het onderzoek niks gemerkt. Daarna ook nergens last van gehad eigenlijk. Succes!

   Reply
 6. Sandra Groene 25 januari 2018 at 18:49

  Dankjewel voor je reactie Dit stelt mij gerust.

  Groet Sandra

  Reply
 7. Hanny du Fijn 4 april 2018 at 16:46

  Hoi, ik lees dat je cappuccino gedronken hebt, heerlijk!
  Nu staat er in de brochure dat ok alleen koffie/thee zonder melk mag drinken, wat nu????

  Reply
 8. Irma van Diessen 7 mei 2018 at 15:02

  Dank je wel voor het delen van de recepten.

  Reply
 9. petra 12 september 2018 at 12:59

  Bedankt voor de recepten. Ik zal het nodig hebben. Ik ben een flinke eter en ik moet binnenkort op dieet voor een darmonderzoek. Je krijgt alleen te horen wat je niet mag eten en vervolgens moet je zelf bedenken wat wel. Die informatie miste ik. Zo moet het zeker gaan lukken. Van mijn arts mag ik geen koffie en dat vind ik wel een gemis.

  Reply
 10. Verhellen Bea 8 november 2018 at 12:56

  Beste
  Ik moet ook een darmonderzoek laten doen en moet 3 dagen vezelarm eten
  De laatste dag hebben we een mosselfestijn waarvoor ik reeds kaarten bestelde
  Mag ik mosselen eten.

  Reply
 11. Carin 10 december 2018 at 16:59

  Hoi, welke vis mag je eten?

  Reply
 12. Petronella 28 februari 2019 at 15:51

  Laat ik beginnen met te zeggen dat het heel fijn is dat je hier over schrijft.
  Hieronder een paar opmerkingen en een recept.
  Vandaag kreeg ik te horen, dat ook avocado niet is toegestaan.
  Bevat teveel vezels.
  Spinazie wordt op de verschillende ziekenhuissites ook op de verboden lijst gezet.
  Heb vandaag een grote pan soep gemaakt van eigen gemaakte kippenbouillon, gekookte wortels, broccoli en bloemkool.
  Dit heb ik in de blender gedaan, met een klein scheutje appelazijn, in plaats van versgeperste citroen, (zitten volgens mij ook te veel vezels in).
  Dat smaakte goed.
  Heb de pan in de serre op een klein oliepitje gezet, zodat ik als ik trek heb, altijd een bakje kan nemen.
  Ik vraag mij af of gefermenteerde melk en de kruidenkaas die ik ervan maak wel geschikt is.
  Normaal doe ik in die kruidenkaas veel verse kruiden, maar ook in die verse kruiden zitten teveel vezels.
  Hoe dat met gedroogde gemalen kruiden zit weet ik niet.
  Ook niet of er vezels in de gezeefde kefir overblijven.
  Ik vind de lijsten van de diverse ziekenhuizen erg summier en met weinig variatie.
  Het zou mooi zijn wanneer iemand het op zich zou willen nemen om een zeer uitgebreide lijst te maken.
  De tip om ijsbergsla te gebruiken is erg nuttig, maar ook die ijsbergsla moet dan volden mij wel gekookt worden.
  Ik ga eens op zoek naar wat er aan vezels in groenten zit, misschien zijn er nog veel meer opties.
  In mijn jeugd werd sla normaal als gekookte groenten gegeten, dus met ijsbergsla kan dat dus ook.
  Mijn oproep aan de ziekenhuizen is dus;
  Maak U er niet zoals nu gebruikelijk is met een simpel lijstje vanaf, maar zet er een professional op die een uitgebreide lijst maakt met daarbij voor minstens vier tot zeven dagen duidelijk omschreven recepten.
  En maak dat s.v.p. voor alle ziekenhuizen in Nederland hetzelfde.
  Bij voorbaat mijn dank.

  Reply
  1. Hannie 10 augustus 2019 at 11:06

   Hallo Petronella, inderdaad, de lijst met wat je niet mag eten is zoveel langer dan het lijstje met wat wel mag. En hier moet er ook 7 dagen vezelarm gegeten worden en niet 3, zoals ik bij sommige anderen las. Het is knap lastig om 7 dagen een lekker en voedzaam maal te bereiden met al deze beperkingen.

   Reply
 13. monique voogd 23 mei 2019 at 11:05

  hartelijk dank voor de tips. Moet ook een week van te voren starten met dieet.
  Maar ze geloven mij niet. Jammer maar het staat in de brief van het ziekenhuis,
  dus ik hou me er aan.
  En ik zag er zo tegen op, maar nu niet meer.
  Zelfs tegen het laxeren en onderzoek niet.
  Komt wel goed.
  Dank voor de tips.

  Reply
 14. Cees 11 november 2019 at 12:07

  Omdat ik nogal beperkte info kreeg voor mijn Coloscopie op zoek gegaan op internet. Dank voor je suggesties!
  Vervelend echter dat je op verschillende sites/ziekenhuizen verschillende info vindt. Van de een mag melk wel, van de ander niet.
  Het is vast heel ongezond maar het was voor mij een opluchting op een paar sites te ontdekken dat Dubbelfris zowel in het dieet mag als bij wijze van ‘heldere vloeistof’ na/naast die laxeerdrank.

  Reply
 15. Anneke Verheijen 27 februari 2020 at 21:14

  Veel opgestoken! Wat mag je nog meer drinken behalve water?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.