Asperges à la flamande

IMG_5855

Op verzoek deel ik vandaag mijn recept van de witte asperges met jullie. Asperges à la flamande is de meest klassieke manier voor de bereiding van witte asperges. De asperges worden geserveerd met gesmolten boter, fijngehakte eitjes en peterselie. Lekker met gekookte krieltjes! De betekenis van à la flamande is dus: overgoten met boterjus. De naam van dit gerecht klinkt heel luxe, waardoor je gelijk denkt aan de moeilijke franse keuken maar het is eigenlijk een makkelijk recept. Het meeste werk is het schillen van de asperges maar voor 2 personen is dat zo gedaan. Ik krijg het in iedergeval voor elkaar om dit gerecht na een werkdag op tafel te toveren. De kindjes zitten dan even voor babytv en binnen een half uur zet ik dit heerlijke gerecht op tafel!

Asperges à la flamande

2 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges (3 of 4 per persoon)
  • 100 gram beenham, in reepjes
  • 300 gram krieltjes, geschild
  • 4 eieren
  • 75 gram roomboter
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • Peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

1. Maak als eerste de asperges schoon: snijd 2 cm van de onderkant af en schil de asperges in de lengte met een dunschiller (niet het kopje!).

2. Doe de asperges in een aspergepan of hoge pan met ruim water en 1 tl zout. In 15 minuten beetgaar koken.

3. Kook tegelijkertijd de krieltjes in 10-15 minuten gaar of bak ze in een koekenpan.

4. Kook de eieren in 8 minuten gaar. Laat ze heel even schrikken, maar niet koud worden. Pel ze en prak ze fijn in een kom met een vork.

5. Kruid de fijn gehakte eieren met een snufje nootmuskaat, zout en peper.

6. Smelt de roomboter in een steelpannetje.

7. Laat de asperges op een theedoek mooi droog worden.

8. Schep de asperges op de borden. Leg de aspergekoppen allemaal in dezelfde richting. Verdeel daar de reepjes beenham en eieren overheen. Lepel vervolgens de boterjus over de witte asperges. Garneer met peterselie.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.