Bobotie met andijvie of spinazie

bobotie
Bobotie vind ik al jarenlang een heerlijk recept. Meestal maak ik het recept met verse spinazie of boontjes, maar vandaag had ik verse andijvie uit de moestuin en dit smaakte verassend lekker in de bobotie! Daarom ga ik het recept voor jullie uitwerken met andijvie, maar je kan dit ook vervangen door gekookte boontjes of gewokte spinazie.

Dit recept is uiteraard zonder pakjes of zakjes en maak je heel gemakkelijk zelf. Hierdoor is mijn versie gezonder en goedkoper!

Ik serveer de bobotie met een rozijnen-notenrijst en door de kruiden in het gerecht ruikt het hele huis heerlijk naar dit Zuid-Afrikaanse gerecht wanneer het in de oven staat.

Eetsmakkelijk!

Bobotie met andijvie

30 minuten + 30 minuten in de oven – 4 personen

  • 500 gram andijvie, gesneden in reepjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 150 gram champignons
  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 50 gram rauwe noten (bijv. cashewnoten)
  • 50 gram rozijnen
  • 1 ui
  • 3 eetlepels kerrie
  • 4 theelepels kurkuma
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 ml crème fraîche

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Wel de rozijnen in lauw water.
  3. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Zet een wokpan op het vuur met een scheutje olijfolie en roerbak de andijvie 5 minuten totdat het geslonken is.
  5. Snijd ondertussen de ui en de champignons in kleine stukjes.
  6. Verwarm een koekenpan en rooster de noten hierin. Zet ze apart in een bakje.
  7. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan. Fruit de ui.
  8. Voeg het gehakt toe aan de ui en rul het. Wanneer het gehakt gaar is voeg dan de champignons toe.
  9. Snijd de appel en de banaan in kleine stukjes. Draai de warmtebron onder het gehakt uit en doe het fruit in de pan.
  10. Voeg de kerrie en de kurkuma toe en breng op smaak met peper en zout.
  11. Doe tot slot de gewokte andijvie erbij en roer de crème fraîche en het ei erdoor.
  12. Vet een ovenschaal in en doe hier het gehakt-andijviemengsel in. De rijst wordt straks apart geserveerd.
  13. Duw als laatste de laurierblaadjes in het mengsel. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven.
  14. Is je rijst gaar? Voeg hier dan de nootjes en de rozijnen aan toe.
  15. Serveer de rijst samen met de bobotie op een bord.
(Visited 146 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.