gezondbroodbeleg

We gaan brood gaan eten!

Voordat ik mijn dochtertje kreeg at ik zo min mogelijk brood. Tot het moment dat het consultatiebureau aangaf dat mijn dochtertje ‘s middags brood mocht gaan eten en ze ook op de kinderopvang vroegen of Joia al brood at… Euhm, ik eet zelf geen brood! Dus toen kwam de omschakeling, ik moet brood gaan kopen! En dat doe ik nu sinds 6 maanden en eigenlijk moet ik nu eerlijk toegeven dat het me wel bevalt om weer brood eten.

De lunch is hier in huis altijd een gezellig moment aan tafel en door brood met beleg op tafel te zetten kost het klaar maken ook minder tijd. Ook vult het goed tijdens mijn zwangerschap en omdat ik vaak rond 11 of 16 uur trek heb in iets, neem ik nu ook vaak tussendoor een boterham. Alleen ‘s ochtends eet ik geen brood en tijdens het avondeten ook eigenlijk niet.

De tip dat kindjes vanaf 1 jaar pas volkorenbrood mogen eten vind ik onzin, Joia krijgt het vanaf dag 1. Ook grofvolkoren gaat vanaf het begin prima. Eerst alleen kleine stukjes gedoopt in haar melk van de fles, dat vond ze zo lekker dat ik haar ook gelijk altijd een korstje gaf zodat ze daar aan kon sabbelen. En na 1 week begon ik met stukjes volkorenbrood met roomboter. Inmiddels eet ze makkelijk 2 boterhammen op! Maar persoonlijk vind ik 1 grote volkorenboterham wel voldoende voor zo’n klein meisje dus geef ik er vaak een (volkoren) cracotte of stukjes tomaat bij.

Variatie

Een boterham moet wel altijd een feestje zijn dus ik geef haar niet zo snel even een boterham met alleen pindakaas, nee het liefst maak ik voor haar een boterham met geprakte avocado met geprakte tomaatjes en plakjes ei. Is namelijk ook mijn eigen favoriet! Of ik combineer deze ingrediënten met Philadelphia roomkaas of een plakje kipfilet. Ik ben heel erg van de variatie, een week heeft 7 dagen dus elke dag moet er iets anders op brood en dat kan natuurlijk ook makkelijk! Vooral nu het zomer is en onze tuin volstaat met tomaatjes, bramen en aardbeien. Heerlijk met een dun laagje roomboter.

Wat ik niet op brood geef

Ik ben van mening dat plakjes kipfilet en ham niet gezond zijn door alle E-nummers, zout en suikers die erin zitten, dus dat krijgt ze max. 1x per week en als we ‘s avonds al vlees eten krijgt ze ‘s middags juist geen vlees zo blijft de variatie goed.

Het meeste zoete beleg zoals hagelslag, vlokken, jam, chocoladepasta geef ik ook niet omdat hier suikers inzitten en dat krijgt Joia nog niet van mij. Je kan gezonder zoetbeleg wel bij de natuurwinkel kopen maar ik ben zelf geen voorstander om iets zoets aan een kindje te geven. Ze krijgt ook alleen maar water te drinken tussendoor en ‘s avonds een bakje pure Griekse yoghurt en ze vindt het allemaal heerlijk zo!

Favoriet

Joia kan nog niet praten en ze vindt alles wat ze tot nu toe heeft gegeten heerlijk, maar ik ben er wel achter wat haar favoriete beleg is: hummus! Ik maak het vaak zelf maar ik koop het voor het gemak ook vaak bij de supermarkt van het merk Sabra. Er zit hier wel zout in dus houd hier rekening mee en geef het met mate. Hummus is ook heerlijk op een cracotte of rijstwafeltje. Maar die eet ze net zo graag zonder iets erop. Meestal maak ik ‘s middags een soort van clubsandwich voor haar met avocado, tomaat en gekookt ei. Ziet er nog leuk uit ook die kleine stukjes. Alleen moet ik haar wel hapjes voeren en zeggen dat ze goed moet kauwen want ze krijgt ook gewoon de korstjes… een hele hap dus! Indien ik het makkelijk houdt en er bijvoorbeeld alleen appelstroop op doe, snijd ik de boterham in stukjes en leg ik de stukjes brood op haar plankje neer, dan mag ze het zelf pakken en dat vind ze stiekem ook wel het leukste. En het allerleukste is natuurlijk met mama, papa of oma ergens gaan lunchen. Ze zit dan altijd de show te stelen in haar kinderstoel en moet dan alle gerechten van iedereen proeven en eet dan gerust mijn halve broodje op.

Mijn tips voor gezond broodbeleg:

 • hummus
 • geprakte avocado
 • gekookt ei in plakjes
 • roomboter
 • Philadelphia roomkaas
 • plakje kaas
 • plakje kipfilet
 • plakje ham
 • geprakte aardbeien
 • plakjes banaan
 • geprakte cherrytomaatjes
 • pindakaas (suikervrije)
 • amandelpasta (natuurwinkel)
 • appelstroop (natuurwinkel)
 • tahin (natuurwinkel)
 • zelfgemaakte tonijnsalade
(Visited 304 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.