Wij gaan dit jaar met Kerstmis gourmetten!

Meestal doen wij met familie allemaal een menu-gang koken, maar aangezien ik met Kerstmis hoogzwanger ben (39 weken) en de deur niet uit wil (1,5 uur rijden naar mijn familie) komen ze naar ons huis toe. Het leek mij geen goed idee om dan te gaan koken, afwassen en een gastvrouw te spelen. Een gourmetstel aanzetten moet mij nog net lukken!

En eigenlijk heb ik er best zin in om het eens op deze manier te doen. Gourmetten is namelijk gezellig, lekker en ideaal met groepen/kids omdat ze lekker zelf kunnen kokkerellen.

Gourmetten kun je zo simpel of culinair maken als je zelf wilt. En omdat het zo gevarieerd is lust iedereen het.

Uiteraard gourmetten wij wel vaker in het jaar (1-2 keer), maar het blijft toch iets speciaals.

In dit artikel laat ik jullie zien hoe ik het liefst een avondje gourmet. Wat er bij ons tafel staat. Wie weet breng ik jullie nog op ideeën. Je kan uitgebreide gourmethapjes bedenken, er staat genoeg inspiratie op internet of Pinterest, maar ik blijf erbij dat je het simpel moet houden en vooral moet kiezen voor kwaliteitsvlees, veel groentes en alles zelf maken.

Gourmetten

Wat staat er bij ons op tafel?

  • Vlees: goede kwaliteit, iedereen krijgt z’n eigen bordje met stukjes vlees (bijv. biefstuk, slavink, hamburgertje, kip, etc…)
  • Gamba’s: van te voren gemarineerd in olijfolie en knoflook
  • Stukjes witvis en/of zalm
  • Groentes: cherrytomaatjes, plakjes komkommer, reepjes paprika, champignons, taugé, stukjes courgette, uienringen
  • Frisse salade
  • Plakjes kaas: tip! super lekker om te laten smelten in je pannetje en vervolgens op een broodje of hamburgertje te doen
  • Eieren: geklutst, hiervan maken we omelet in onze pannetjes met evt nog extra groente die al op tafel staan. Ik zet er altijd nog een bakje soepgroente naast
  • Pannenkoekenbeslag: super lekker in je pannetje, zet ook stroop en poedersuiker op tafel
  • Plakjes banaan: heerlijk in je pannetje, met een heel klein beetje suiker
  • Aardappeltjes: ook in je pannetje met eventueel een beetje kruidenboter. Ik koop altijd dobbelsteentjes uit de vriezer voor het gemak.
  • Zelfgemaakte guacamole: is overal heerlijk bij, dus ook bij gourmetten
  • Homemade kruidenboter
  • Vers stokbrood
  • Zelfgemaakte knoflooksaus
  • Zelfgemaakte kerriesaus
  • Ketchup, chilisaus, peper en zout voor de liefhebbers (niet voor mij…)
  • Kan water met schijfjes limoen: lekker fris voor tussendoor
  • Wijn :)

Wij doen het vlees, vis en groentes bakken op de bakplaat, maar alles kan ook in de pannetjes. Zelf ben ik vooral van het eten van de gesmolten kaas, pannenkoeken, omelet en plakjes banaan. En tussendoor eet ik veel stokbrood en groentes. Mijn vlees verhuist halverwege ook meestal naar de mannen toe haha. En verder kan mijn zelfgemaakte knoflooksaus en kerriesaus niet ontbreken! Probeer het eens, super lekker!

Een dessert mag niet ontbreken met Kerstmis, daarom maak ik een paar uur van te voren mijn frambozen bastognekoek cheesecake dessert. Nu ik dit allemaal typ denk ik al… wat een hoop eten! Hier moeten we echt een plekje voor gaan vrijhouden. Maar gelukkig hebben we een gezellige lange avond met tussendoor cadeautjes.

Een nadeel van gourmetten is vaak dat de geur in huis blijft hangen. Mijn gouden tip voor vieze gourmetgeurtjes is: verwarm in een pannetje op het vuur een laagje wasverzachter. Je huis ruikt binnen 30 minuten weer lekker fris.

✩ Fijne en smakelijke feestdagen! ✩

(Visited 157 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.