IMG_1629Ik heb al eerder een blog geschreven over gezond broodbeleg voor een baby of kindje. Dit wordt zo goed gelezen dat ik hier nu een vervolg aan geef. Ik heb mijn vorige blog ruim een jaar geleden geschreven toen Joia nog een kleine baby was en mijn ideeën over gezond broodbeleg heb ik inmiddels een beetje aangepast en is hier inmiddels een hoop veranderd! Lees mee.

De grootste verandering is natuurlijk dat ik nu ook Jamie heb die brood eet. Ook hij begon gelijk met volkoren brood, eerst gedoopt in (moeder)melk en vervolgens kleine stukjes met roomboter erop. Nu is hij alweer 1 jaar en eet hij het liefst als een volwassen kerel zijn boterhammetje! :)

Joia en Jamie eten ‘s morgens en ‘s middags brood. Ik moet er nog steeds aan wennen dat ik zoveel brood moet kopen, haha maar voor mezelf iets anders maken is me niet meer gelukt nu ik moeder ben van twee kleine kindjes. Voor mezelf een boterham smeren is al een hele uitdaging nu ik er 2 tegelijkertijd moet voeren!

Wat geef ik ze op brood?

Joia eet het liefst pindakaas op brood. Maar de laatste tijd wilt ze ook graag worst op brood. Jamie maakt het (nog) niet zoveel uit, maar die geef ik natuurlijk hetzelfde als Joia. Ik moet het voor mezelf wel een beetje makkelijk houden ;)

Ik ben erg van de variatie, dus als ze ‘s morgens pindakaas eten, mogen ze dat ‘s middags niet meer van mij eten. Dan is het vaak 1 boterham met boterhammenworst, kipfilet of ham. Ik schreef ik mijn vorige blog nog dat ik vind dat hier zoveel troep in zit, maar dit heb ik inmiddels los gelaten, wel probeer ik het van de slager te kopen. De andere boterham is dan iets anders uit onderstaande lijst. Eten vinden ze altijd een feestje dus ik probeer ook altijd er iets extra’s bij te geven. Plakjes komkommer, tomaatjes, stukjes ei, een cracker of mandarijntje. Soms maak ik ook een sandwich van smeerkaas, kipfilet, stukje ei en een plakje tomaat. Dit kan natuurlijk ook met Philadelphia, kaas en komkommer. Het is maar net wat ik in huis heb. Zelf eet ik vaak avocado, tomaat en ei op brood dus hiervan laat ik ze dan ook mee snoepen.

Geen suikers

Ik zeg niet meer dat ik mijn kindjes suikervrij opvoed. Dit heb ik bij Joia tot 2 jaar volgehouden en bij Jamie tot 1 jaar. Het lukt mij gewoon niet meer nu ze ook 2 dagen naar de opvang gaan. Maar de 80/20 regel is wel makkelijk vol te houden. Ze drinken nog steeds voornamelijk water en door ze op brood geen zoet beleg te geven is dat natuurlijk al een stuk makkelijker vol te houden. Chocoladepasta of hagelslag hebben ze nog nooit gegeten. Heel soms krijgen ze wel aardbeienjam op brood of cracker maar die probeer ik dan bij de bio winkel te kopen. Wat ze eigenlijk altijd op brood krijgen zie je hieronder.

Wat krijgen mijn kindjes op brood:

 • Philadelphia (naturel)
 • Gekookt ei, in plakjes
 • Tomaatjes
 • Plakje kaas
 • Plakje worst
 • Gekookte kipfilet
 • Zelfgemaakte tonijnsalade
 • Avocado, geprakt
 • Appelstroop
 • Smeerkaas (kids)
 • Hummus
 • Pindakaas (Calvé = suikervrij)
 • Aardbeienjam
 • Komkommer, in plakjes
 • Aardbeien, in plakjes

Niet alles is even gezond. Maar ze genieten elke dag van hun boterhammetjes en eten gevarieerd en dat vind ik denk nog wel belangrijker. Misschien dat ze hierdoor ook alles lusten. Uiteraard krijgen ze ook een dun laagje boter op brood, maar ook daarin varieer ik met ongezouten roomboter of blue band goede start.

Gevarieerd eten!

Ik probeer thuis de basis gezond en suikervrij te houden. Zo krijgen ze 2x per dag fruit en ze eten goed hun groentes. Dit zie je ook terug in mijn weekmenu’s we eten nooit in een maand hetzelfde gerecht. Maar elke dag super gezond eten lukt niet en ik wil ze ook wel kennis laten maken met bijvoorbeeld een pannenkoek en ze krijgen ook heus wel eens een lekker koekje als tussendoortje.

Als ik boodschappen doe probeer ik altijd wel iets biologisch te kopen maar qua budget kan ik niet alles biologisch shoppen dus ook daarin probeer ik te variëren. Ik koop vaak de ene keer biologische bananen en brood en een andere dag biologische melk, eieren en kip. Je hoort tegenwoordig ook altijd zoveel verschillende verhalen waardoor ik soms ook niet meer weet wie en wat ik moet geloven en daarom is het belangrijkste om alles vers te blijven maken en (ik zeg het nogmaals) gevarieerd te eten!

 

(Visited 183 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.